Käyttöohje

Kiitos kun valitsit RANNIOT Karttasovelluksen käyttöösi. Käytettävät teknologiat takaavat huippu suorituskyvyn, luotettavuuden, helpon käytettävyyden ja aineistojen tarkkuuden. Sovelluksemme soveltuvat erittäin kriittiseen ja suurta tarkkuutta vaativaan työskentelyyn.

RANNIOT – Palvelun käyttöönotto

RANNIOT – Palvelun käyttöönotto aloitetaan luomalla verkkokauppaan (oma tili, rekisteröidy) omat käyttäjätunnukset. Tämän jälkeen verkkokaupasta voit hankkia haluamasi tuotteet. Palvelun aloittamiseksi RANNIOT Karttasovellus (lisenssi) on välttämätön. Ranniot palvelu hankitaan aina kaudeksi, eli vuoden vaihteen jälkeen palvelua tulee uusia. Ensimmäisen vuoden jälkeen seuraavana vuotena palvelun saat käyttöösi maksamalla Ranniot palvelumaksun kuluvalle vuodelle (karttalisenssit ja laitteiden palvelumaksut).

Mene Google Play tai AppStore ja asenna RANNIOT Karttasovellus

Ranniot
App Store

Ensimmäisellä käyttökerralla

Ensimmäisellä käyttökerralla ohjelma ehdottaa kartta aineistojen latausta. Kartanlatausalueet ja tunnukset näkyvät myös kartta-aineistossa. Voit ladata kartat valituilta alueilta tai kaikki keralla.

Lataa tarvitsemasi alueet valmiiksi laitteeseen ennen maastoon lähtöä. Isojen aineistojen lataus voi olla hidasta huonoissa kuuluvuuksissa. Kun aineisto on kerran ladattu ei sitä tarvitse ladata uudelleen ellet itse sitä poista tai päivitä.

Muista ladata myös ”osoitehaku” joka on löytyy aina listan ylimpänä maa kohtaisista listoista. Myös reititys tiedosto kannattaa ladata jos käytetään automaattista reititystä paikasta toiseen käyttäen vesi-, tie- tai kelkkareittejä.

Lataa valikko löytyy ohjelman asetuksista.

Ohjelman symbolit

Kartan liikuttelu ja ominaisuudet

Liikuta karttaa haluamaasi suuntaan yhdellä sormella.

Zoomataaksesi näkymää, lähennä tai loitonna näkymää kahdella sormella (pinch). Kun zoomaat riittävän lähelle, ohjelma kertoo symbolien selitykset (ei kivet tai kaislikot).

Kun kosketat karttaa, saat näkyviin koordinaatit.

Koordinaatit kopioituvat leikepöydälle joka kerta kun kosketat karttaa, joten voit helposti liittää ne esim. sähköpostiin tai tekstiviestiin.

Kun haluat mitata kahden eri pisteen välisen matkan, osoita niitä yhtä aikaa kartalla.

Lähetä suoraan karttapalautetta Maanmittauslaitokselle laitteestasi, jos huomaat jotain puuttuvan, jonkin olevan väärin merkitty tai jokin kohde on vanha/poistunut.

Palautteen lähettäminen

Paina hetken kartalla paikkaa, josta palautetta haluat lähettää. Valitse näytölle tulevalta ruudulta Karttapalaute.

Valitse nuolen alta palautteen kohde, syy ja kuvaile kohde. Kirjoita lisäksi kirjoita yhteistietosi.

Lähetä tai peru. Jos verkkoyhteyttä ei sillä hetkellä ole kun palautetta lähetät, ohjelma lähettää automaattisesti palautteen kun verkkoyhteys on saatavilla.

Paikkahaku

Osoitteen ja paikan haku.

HUOM!

Olethan muistanut ladata osoitehaku aineistot.

Talletettujen paikkojen haku

Tallentamasi paikan, reitin tai pisteen haku. Voit lähettää kohteesi myös toiselle henkilölle. Paina hetki talletettujen paikkojen listan kohdetta niin ohjelmisto esittää kohteen viemistä GPX-tiedoston liitteeksi. Tämä edellyttää, että vastaanottajalla laite jossa on tuki GPX-tiedostojen vastaanottamiseen.

GPX-tiedoston lähettäminen sähköpostiin: 

Paina talletettujen paikkojen painiketta.

Paina hetki listalta kohdetta, jonka haluat lähettää. Valitse vie sähköpostiin, lisää vastaanottaja ja lähetä.

GPX-tiedoston vastaanottaminen: 

Voit myös vastaanottaa GPX-tiedostoja. Paina liitetiedoston nimeä ja järjestelmä ehdottaa ohjelmia missä haluat avata sen. Valitse RANNIOT. Löydät vastaanotetun GPX-tiedoston kohteet talletettujen paikkojen listalta.

Pisteiden, viivojen ja alueiden merkintä, sekä reititys

Lataa reititysaineisto ennen käyttöä (Asetukset   -> Lataa -> Reititys).

Pisteen, viivan ja alueen merkintä

Paina painike aktiiviseksi (punaiseksi).

Merkitse haluamasi paikka, viiva tai alue kartalle. Voit tallentaa murtoviivan kartalle toistamalla painalluksia haluamasi määrän. Alue muodostetaan viemällä viimeinen painallus alkupisteen päälle.

Kun olet merkinnyt pisteen/alueen kartalle, paina painiketta hetken aikaa ja näytölle tulee ruutu, joka pyytää nimeämään paikan ja tallentamaan tai hylkäämään sen. Voit myös määrittää värin kohteelle samasta ruudusta.

Reititys

Paina painike aktiiviseksi (punaiseksi) ja merkitse kartalle ensin lähtöpaikka ja sen jälkeen määränpää. Kartalle ilmestyy sininen viiva kohteiden välille.

Kun painat sinistä viivaa, näytölle ilmestyy ruutu joka pyytää valitsemaan lyhimmän, nopeimman tai suoran reitin.

Reititä paikanhakua apuna käyttäen

Paina painike aktiiviseksi (punaiseksi).

Paina paikanhaku painiketta ja kirjoita haluamasi osoite. Osoite tulee näkymään kartalle.

Kirjoita tämän jälkeen määränpääosoitteesi paikanhakukenttään.

Kartalla näkyy nyt sininen viiva ja sitä painamalla näytölle tulee ruutu joka pyytää valitsemaan lyhimmän, nopeimman tai suoran reitin.

Kun haluamasi reitti on kartalla, paina painiketta hetken ja näytölle tulee ruutu joka pyytää tallentamaan/hylkäämään reitin.

Reititys suoraan sen hetkisestä sijainnistasi haettuun paikkaan (myös omapaikka)

Paina painike aktiiviseksi (punaiseksi).

 Laita tämän jälkeen GPS päälle ja paina kartalla omaa paikkaasi (sininen pallo) kunnes siihen ilmestyy sininen POI piste.

Paina tämän jälkeen paikanhaku painiketta tai hae määränpääsi osoite (piste).

Paina sinistä viivaa ja valitse lyhyin, nopein, suora tai vaikka moottorikelkka reitti.

Reititys suoraan sen hetkisestä sijainnistasi kartalta haluamaasi paikkaan (dynaaminen)

Laita GPS päälle ja paina kartalla pitkään kohtaa, johon haluat reitittää.

Valitse sopivin reitti.

Reititys näyttää sinulle jäljellä olevan matkan ja ajan. Ohjelma laskee sinulle reitin uudelleen jos poikkeat reitiltä.

Voit milloin tahansa muuttaa kohdetta painamalla karttaa pitkään uudelleen. Huomaa, että reitityksen valinta on riippuvainen sinun omasta GPS paikkastasi.

Reititys vene- ja laivaväylillä

Valitse ensin RANNIOT asetukset.

Merkitse aluksen syväys ja korkeus. Huomaa, että veneväyliä on runsaasti MC luokiteltuna, joiden tarkkaa syväystä ei ole tiedossa. MC luokiteltuja reittejä pääsee ainoastaan etenemään mikäli syväys on laitettu arvoksi 0.

Paina painike aktiiviseksi (punaiseksi) ja merkitse kartalle ensin lähtöpaikka ja sen jälkeen määränpää. Kartalle ilmestyy sininen viiva kohteiden välille.

Kun painat sinistä viivaa, näytölle ilmestyy ikkuna, valitse vesiväylä. Voit myös reitittää hakemalla suoraan sataman nimeä.

Reititys tapahtuu virallisilla väylillä. Voit kuitenkin suunnitella reitin esim. omasta mökkirannasta tai lähtöosoitteestasi venereitille.

Tallennetun kohteen poisto listalta

Valitse oman paikan hakupainike.

Valitse reitti jonka haluat poistaa, paina kohdetta ja valitse näytölle tulevasta ruudusta ”poista”. Tallennettu kohde poistuu vasta kun suljet ohjelman.

Pisteiden, viivojen ja alueiden dynaaminen jakaminen ryhmälle tallennetuista kohteista

Sinun tulee olla liittyneenä ryhmään.

Voit jakaa ryhmälle paikkoja tai reittiviivaa kätevästi omapaikka haun kautta.

Valitse jaettava kohde omapaikka listasta. pidä painettuna valittua kohdetta listalla kunnes aukea valikko.

Valitse ”jaa ryhmälle”

Kohde on nyt jaettu ryhmälle.

Huom! Jaettuun kohteeseen ei keskitetä automaattisesti karttanäkymää.

Poista kohde ryhmältä.

Mene kartalla kohteeseen minkä jaoit ja pidä jaetun kohteen nimi kylttiä painettuna kunnes aukeaa ikkuna jossa kysytään ”Poistetaanko ryhmän POI?”, Valitse ”OK”

Jäljen tallennus

GPS tulee olla aktiivinen jäljentallennuksessa.

Paina GPS päälle (painike muuttuu siniseksi) jotta sijaintisi näkyy kartalla.

Paina sen jälkeen jäljen tallennus painike aktiiviseksi (punaiseksi). Kulkemasi matka näkyy/tallentuu kartalla koko ajan.

Tallenna reitti painamalla painiketta, kunnes näytölle tulee ruutu jossa pyydetään nimeämään tallentamasi jälki.

Tauko jäljen tallennukseen saadaan painamalla kerran punaista ja kuvake muuttuu keltaiseksi. Painamalla uudelleen lähtee tallennus uudestaan päälle.

Hyvä tietää

Kuljetun matkan pituus näkyy ohjelman ylälaidassa.

Ohjelman vasemmassa yläreunassa näkyy suunnittelemasi matkan pituus.

Tallentamasi pisteet näkyvät kartalla pieninä punaisina tähtinä.

Omien tietojen kyselylistalta näet myös kohteiden koordinaatit ja pituudet. Korjataksesi piirtoa, voit poistaa viimeisemmäksi piirretyn pisteen painamalla samaa kohtaa pitkään uudestaan.

GPS

Ei aktiivinen.

Aktiivinen, ei lukittu.

Aktiivinen, lukittu.

HUOM!

Oletuksena sijainti näytetään keskitettynä näytöllä. Jos liikutat karttaa itse, keskitystoiminto keskeytyy. Jos haluat keskittämisen jälleen päälle, niin paina GPS painiketta uudelleen. Sijaintisi esitetään kartalla sinisenä pallona.

Jos paikkasi ei voida heti määrittää, niin ruudulle tulee teksti ”waiting for GPS data”. ja sininen pallo vilkkuu. Paikannustarkkuus esitetään sijaintipallon ympärillä vaaleansinisellä puoliläpinäkyvällä kehällä.

Reaaliaikainen seuranta ryhmässä.

HUOM!

Reaaliaikaisessa ryhmässä laitteet paikantavat itsessä annetuissa puitteissa. Jos et ole ryhmässä paikannustiheys voi olla huomattavasti väljempi. Siksi kannattaa luoda oma ”kotiryhmä” ja liittyä siihen kun haluat seurata omia laitteita mahdollisimman reaaliaikaisesti.

Paikannus

Paikantaaksesi itsesi, paina GPS painiketta. Painike muuttuu siniseksi, kun paikannus on määrittänyt sijaintisi.

Lopettaaksesi paikannuksen, paina GPS painiketta ja sen muuttuessa vihreäksi sijainninmääritys loppuu. Tämä säästää myös laitteesi akkua.

Lopettaaksesi paikannuksen, paina GPS painiketta ja sen muuttuessa vihreäksi sijainninmääritys loppuu. Tämä säästää myös laitteesi akkua.

Seuranta

Kun olet kirjautunut palveluun omat laitteet tulevat automaattisesti näkyviin kartalle.

Reaaliaikaisen ryhmän luonti

Reaaliaikainen seuranta ryhmässä vaatii, että olet luonut ryhmän ”Luo ryhmä” toiminnolla. Valinta tulee esille GPS nappia painamalla. Sinun tulee antaa ryhmälle nimi (vähintään 4 merkkiä) ja salasana (vähintään 6 merkkiä). Ryhmän luonnin jälkeen olet ryhmässä. Ilmoita kavereille ryhmän tunnus ja salasana. Kaverit liittyy ryhmään ”Liity ryhmään” toiminnolla, jonka jälkeen olette heti reaaliaikaisessa seurannassa. Tämä koskee myös palveluun liitettyjä Ranniot paikantimia.

GPS symboli, jossa on punainen viuhka päällä näyttää, että olet reaaliaikaisessa seurannassa. Voit poistua reaaliaikaisesta seurannasta painamalla uudelleen GPS nappia ja valitsemalla ”Sulje seuranta”. Kun suljet seurannan sinun laitteesi näkyvät edelleen muille ryhmäläisille. Mikäli et halua, että laitteesi näkyy muille sinun tulee myös valita ”Poistu ryhmästä”.

GPS napin valikosta löytyy myös; ”Näytä vain aktiiviset” kohta. Tämä asetus piilottaa pidempään pois seurannasta olleet laitteet ja näyttää vain aktiiviset. Vaihtoehtoisesti näyttää kaikkien seurannassa mukana olleiden laitteiden viimeisen sijainnin.

Harmaana oleva symboli kertoo, että datayhteys on poikki. Tähän syynä voi olla se, että laiteessa on lentotila päällä tai matkapuhelin verkot eivät toimi. Yhteyden palauduttua kuvake muuttuu taas punaiseksi.

Vinkki!

Kun näytöllä on ryhmän jäseniä ja haluat saada yleis kuvan ryhmästä tupla näppää karttaa. ruutu zoomaa ulos ja näyttää kaikki ryhmän jäsenet. ruudun ollessa lukittuna näyttö palaa hetkenkuluttua alkuperäiseen näkymään. Laitteen tai ryhmän jäsenen tupla näppäys zoomaa ja lukitsee kohteeseen. Samalla näet lisätietoja kohteesta.

RANNIOT – paikantimien lisääminen ohjelmaan

Kun tilaamasi Ranniot paikannin on saapunut, valitse asetukset ja Lisää laite. Tämän jälkeen laitteesi kamera kytkeytyy päälle. Suuntaa kamera paikantimen mukana tulevaan QR -koodin ja liikuttele kameranäkymää koodin päällä.

Tämän jälkeen voit antaa laitteelle nimen (laitetunnus oletuksena, roolin (nimi ja symboli näkyy kartalla), paikannusvälin 1min – 1 viikko, sekä muistiin panon. Lopuksi paina LISÄÄ LAITE. Laite tulee näkyviin asetukset valikon Laitteet valikon alle. Tämän jälkeen kytke Ranniot paikantimeen paristot paikalleen ja vie laite ulos varmistaaksesi GPS paikannus. Ensimmäisen paikannuksen jälkeen laite ilmestyy kartalle.

RANNIOT – paikantimen poistaminen palvelusta

Ranniot paikantimen poisto palvelusta tapahtuu, valitse asetukset ja Laitteet. Etsi esim. rikkoontunut laite, jonka haluat poistaa ja paina pitkään sen laitenimeä listalla. Valitse Poista.

HUOM TÄRKEÄ!

Mikäli poistat laitteet palvelusta, sitä ei voi enää liittää takasin.

RANNIOT – paikantimien paikannusvälin muuttaminen

Mikäli haluat muuttaa kaikkien laitteiden paikannusvälin uudelleen, paina ensin aktiivista GPS nappia ja valitse muuta paikannusväliä. Tämän jälkeen avautuu uusi ikkuna jossa voit valita uuden paikannusvälin 60min ja 1 viikon välillä.

Voit myös muuttaa yksittäisen laitteen paikannusväliä 1min- 1 viikon välillä painamalla kohdetta pitkään kartalla.

Hätäpaikannus (vain Suomessa +358)

Ohjelmasta on nyt mahdollista lähettää paikkatieto hätäkeskukseen. Aseta oma puhelinnumero ohjelman asetuksissa. Huomaa, että puhelin numero tulee syöttää virallisessa muodossa +35840…

Hätäpaikannuksessa varmista ensin karttanäkymästä, että GPS sijainti on paikassa missä olet. Tämän jälkeen paina GPS kuvaketta ja valitse valikosta ”Hätäpaikannus”. Tämän jälkeen avautuu puhelin valikko soita 112, paina soita. Hätäkeskuksessa ohjelman ilmoittama sijainti yhdistyy soittajan numeroon.

HUOM!

Hätäpaikannuksessa on tärkeää, että hätäpaikannus ja soittaminen tapahtuu samalla laitteella.

Kartan lukitus ja kompassinäyttö

Kartan lukitus on tehty liikkumista ajatellen. Lukitus estää hipaisun tai muun vahinkokosketuksen aikaan saaman mittakaava muutoksen tai keskeytyksen.

Tässä tilassa voit kuitenkin tutkia kartan sisältöä, mutta aina kun lopetat kartan siirtelyn, niin ohjelma palaa omapaikkaan.

Kartan lukitus sisältää kaksi kulkumoodia: Kartta pohjoiseen ja kompassinäyttö (kartan kierto kulkusuuntaan nähden).

Kartta pohjoiseen

Paina GPS päälle (siniseksi).

Paina kerran lukkopainiketta (muuttuu punaiseksi), niin kartta pohjoiseen on lukittu (ei näytön kiertoa).

Kompassinäyttö

Paina GPS päälle (siniseksi).

Paina lukkopainiketta 2 kertaa niin kompassinäyttö on lukittu. Näet kartan kierron kulkusuuntaan nähden. Toiminto pitää symboliikan luettavana ja teksti kääntyy luettavaksi kun karttaa kierretään riittävästi.

Poista lukitus painamalla hetken lukkopainiketta (muuttuu vihreäksi).

Sähköinen kompassi

Kun olet paikallasi, niin nuoli näyttää kartalla suunnan mihin katsot.

Muista, että kompassin toiminta ja luotettavuus vaihtelevat suuresti eri laitteiden ja valmistajien välillä. Liikkeessä nuolen kulkusuunta määritetään liikuttujen pisteiden mukaan, joka on huomattavasti luotettavampi menetelmä kulkusuunnan määrittämiseen.

Vinkki!

Sähköiseen kompassiin voi vaikuttaa kalibroimalla sitä. Kalibrointi tapahtuu pyörittelemällä laitetta mukaillen 8 – muotoista kuviota.

Asetukset

Mapitaren asetukset avautuvat asetukset painikkeesta.

Lisää laite

Uusien RANNIOT – paikantimien liittäminen omaan käyttöön tapahtuu ”lisää laite” valikosta. Painalluksen jälkeen avautuu kamera QR-koodin lukemista varten. Ohjaa kamera QR-koodin päälle ja kun ohjelma saa luettua laitekoodin sinulle avautuu ikkuna. Uudessa ikkunassa voit määritellä laitteelle nimen, roolin, roolivärin, lisätiedon ja päivitysvälin.

Omat laitteet

Omat laitteet kohdattassa voit hallita palveluun liitettyjä laitteita.

Tekstin koko

Valittavinasi on oletus, suuri tai erittäin suuri teksti.

Kartan tyyli

  • Oletus

Tarkoitettu maastossa liikkumiseen, joten siinä maastomuotoja esittävät karttaelementit korostuvat.

Tarkoitettu käyttöön pimeällä/hämärällä. Ei sokaise kartan käyttäjää.

  • Kaupunki

Suunniteltu taajamissa liikkumiseen. Tässä näkymässä luonnonmuodot ei korostu yli kaupunkirakenteiden, mutta ovat siitä huolimatta nähtävissä. Erityisesti tiet ja polut korostuu.

  • Meri

Mukailee painettujen merikorttien tyyliä.

  • Maasto

Kartan tyyli on perinteisten paperikarttojen mukainen.

Kulkusuuntavektorin pituus

Toimii meriohjelmassa lukkotila päällä. Näyttää missä olet valitsemasi ajan päästä sen hetkisellä nopeudella ja suunnalla.

Aluksen tiedot

Lisää syväys ja korkeus metreinä.

HUOM!

Veneväyliä on runsaasti MC luokiteltuna, joiden tarkkaa syväystä ei ole tiedossa. MC luokiteltuja reittejä pääsee ainoastaan etenemään mikäli syväys on laitettu arvoksi 0.

Kartan piirto

  • Pehmennys

Pehmennetyllä piirrolla saa korkeatasoisemman näkymän, varsinkin kun jaat näytön isompaan näytöön.

  • Aluepeitto

Jos valitset aluepeiton, niin saat luonnonsuojelualueet ja suojelualueet näkymään kartalla.

  • Kiinteistönrajat

Jos olet ladannut kiinteistörajat saat ne tästä näkyville tai pois päältä.

  • Peltorekisteri

Jos olet ladannut peltorekisterin, saat ne tästä näkyville tai pois päältä.

Lataa

Muista ladata laitteeseesi maastokartan lisäksi merikartta kun olet ostanut meriaineiston.

Voit itse päättää, lataatko kartat laitteen omaan muistiin vai muistikortille. Kun alat ladata niin näytölle tulee ruutu, josta voit valita kummalle muistille haluat ladata aineiston. Voit ladata ohjelman samaan useampaan laitteeseen, edellyttäen, että käytät samoja tunnuksia. Huomaa kuitenkin, että palveluun voi olla kirjautuneena kerran, eli kun käytät toista laitetta muista ensin kirjautua ulos edellisestä laitteesta.

Vie pisteet ja reitit

Ohjelma tallentaa GPX- tiedoston kaikista omista paikoista ja reiteistä. Tällä toiminnalla voit viedä omat pisteet ja reitit GPX-tiedostoon ja ne voi siirtää toiseen laitteeseen esim. sähköpostin liitteellä. Löydät tallennetut tiedostot laitteesi omista tiedoista Mapitare kansiosta. iOS GPX- tiedosto viedään sähköpostin liitteeksi.

Hae koordinaateilla

(WGS84). Voit hakea maantieteellisillä koordinaateilla helposti kohteen (Asetukset -> Hae koordinaateilla)

Esimerkkejä syöttötavoista (kauppakeskus Revontuli (27a), Rovaniemi):

Lat/N/y

66.502904 (desimaaliasteet)
66 30,174 (asteet, minuutit ja minuutin osat)
66A30B10 (asteet, minuutit ja sekunnit)

Lon/E/x

25.723352 (desimaaliasteet)
25°43.401 (asteet, minuutit ja minuutin osat)
25°43’24 (asteet, minuutit ja sekunnit)

Huom!

Asteiden, minuuttien ja sekuntien erottimena voi olla mikä tahansa muu merkki, mutta ei piste tai pilkku. Desimaalierottimena voi olla ainoastaan piste tai pilkku.

Opettele syöttötapa, jonka muistat parhaiten ja varmista, että paikka on oikea (esim. asteet, minuutit, sekunnit ja sekunnin osat; 66 30 10,6 ja 25 43 24,1). Kartalla näkyy nyt myös rakennusten numerot. Kun zoomaat lähemmäs, numeroita näkyy yhä enemmän.

Ohjelma- ja aineistopäivitykset

Ohjelman päivitys

Playkauppa (omat sovellukset ja pelit) tai AppStore (tilit).

Päivitä (jos on päivityksiä saatavilla).

Karttojen päivitykset

Mapitare ohjelma.

Asetukset

Lataa.

Valitse aineisto, josta päivitykset haluat tarkastaa. Mikäli päivityksiä on saatavilla se lukee ladatun aineiston kohdalla. kosketa ”Päivitys saatavana”, jolloin näytölle aukeaa valintaikkuna, päivitä tai poista.